KOLAY BİBER TURŞUSU
2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber
1 Su bardağı sirke
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tane karabiber
1 Demet dereotu
HAZIRLANIŞI
* Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
* Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
* Uzunlamasına dörde bölün.
* Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
* Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
* İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
* Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
* Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
* Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
* Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
* Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
* Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.
KELEK TURŞUSU
2-3 Adet küçük boy kelek
2-3 Adet sivri biber
1 Demet maydanoz
1 Baş sarmısak
1 Kahve fincanı sirke
1 Adet limon
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
HAZIRLANIŞI
* Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
* Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
* Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
* Tekrardan iyice yıkayın.
* Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
* İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
* Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
* Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
* Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
* Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
* Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
* Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
* Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
* Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
* Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
* Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
* Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
* 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
* Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.
BALIK TURŞUSUİĞRENÇ
* Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
* Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
* Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
* Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
* Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
* Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
* 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
* Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
* İçine 3 adet limon suyu sıkın.
* Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
* Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
* Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.
2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber
1 Su bardağı sirke
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tane karabiber
1 Demet dereotu
HAZIRLANIŞI
* Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
* Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
* Uzunlamasına dörde bölün.
* Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
* Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
* İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
* Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
* Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
* Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
* Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
* Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
* Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.
KELEK TURŞUSU
2-3 Adet küçük boy kelek
2-3 Adet sivri biber
1 Demet maydanoz
1 Baş sarmısak
1 Kahve fincanı sirke
1 Adet limon
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
HAZIRLANIŞI
* Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
* Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
* Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
* Tekrardan iyice yıkayın.
* Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
* İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
* Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
* Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
* Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
* Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
* Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
* Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
* Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
* Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
* Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
* Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
* Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
* 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
* Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.
BALIK TURŞUSUİĞRENÇ
* Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
* Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
* Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
* Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
* Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
* Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
* 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
* Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
* İçine 3 adet limon suyu sıkın.
* Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
* Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
* Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.