Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri

    İbrahimsum
    İbrahimsum
    Admin
    Admin


    Erkek Mesaj Sayısı : 112
    Yaş : 35
    Nerden : Gaziantep
    Lakap : Halo Dayı
    Ruh Hali : [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Yurekl10
    Kayıt tarihi : 18/11/08

    Rep Sistemi
    Aktiflik:
    [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Left_bar_bleue100/100[Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Empty_bar_bleue  (100/100)
    Başarı Puanı:
    [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Left_bar_bleue100/100[Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Empty_bar_bleue  (100/100)
    Güçlülük:
    [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Left_bar_bleue100/100[Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Empty_bar_bleue  (100/100)

    [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri Empty [Yemek Tarifi]Turşu Çeşitleri

    Mesaj tarafından İbrahimsum Salı Ara. 16, 2008 6:57 pm

    KOLAY BİBER TURŞUSU

    2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber
    1 Su bardağı sirke
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 Çay bardağı tozşeker
    1 Tatlı kaşığı tane karabiber
    1 Demet dereotu

    HAZIRLANIŞI

    * Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
    * Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
    * Uzunlamasına dörde bölün.
    * Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
    * Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
    * İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
    * Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
    * Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
    * Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
    * Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
    * Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
    * Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.


    KELEK TURŞUSU

    2-3 Adet küçük boy kelek
    2-3 Adet sivri biber
    1 Demet maydanoz
    1 Baş sarmısak
    1 Kahve fincanı sirke
    1 Adet limon
    1 Tatlı kaşığı tozşeker
    Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu

    HAZIRLANIŞI

    * Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
    * Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
    * Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
    * Tekrardan iyice yıkayın.
    * Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
    * İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
    * Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
    * Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
    * Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
    * Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
    * Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
    * Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
    * Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
    * Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
    * Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
    * Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
    * Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
    * 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
    * Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.

    BALIK TURŞUSUİĞRENÇ

    * Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
    * Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
    * Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
    * Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
    * Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
    * Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
    * 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
    * Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
    * İçine 3 adet limon suyu sıkın.
    * Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
    * Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
    * Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.

      Forum Saati Paz Kas. 24, 2024 6:59 am